Wat voor resultaten kun je verwachten van een trainingsdag Lean op de boerderij?
Een trainingsdag Lean op de boerderij betekent leren op 3 niveaus. Het is intensief en doet een flink beroep op:
- nieuwe kennis eigen maken (nivo 1),
- deze ook meteen daarna leren toepassen (nivo 2)
- te werken aan de juiste persoonlijke lean attitude en een optimale samenwerking (nivo 3).
Niveau 1: nieuwe kennis eigen maken
Je leert als team diverse leantools zoals processen uittekenen, value streammapping, Kaizen problemsolving, de basics van veranderkunde, de ‘DMAGIC’ aanpak, verspillingen kwantificeren en zichtbaar maken, dagstart en het belang daarvan (afhankelijk van het werkproces), gebruik van het ‘verbeterbord’ en het kanban bord.
Niveau 2: kennis direct leren toepassen
De leantools leer je gebruiken door ze toe te passen op een ‘probleemsituatie’ van de boerderij. Je kunt kiezen uit het optimaliseren van de klantwaarde van verschillende boerenproducten die op de boerderij zelf gemaakt worden. Vaak is dit melk, maar afhankelijk van de boerderij waar we werken kunnen het ook andere producten zijn zoals eieren, groente en vlees.
Je gaat zelf metingen doen en gesprekken voeren met producteigenaren (zoals bijvoorbeeld de boer, de zuivelmaker of de tuinder) op de boerderij. Op deze manier breng je als team het grootste verbeterpotentieel in kaart brengen. Het hoogtepunt is de presentatie van jullie bevindingen aan de producteigenaar. Als je het goed gedaan hebt zal de producteigenaar getriggerd worden en er mee aan de slag gaan. Je kunt dan de resultaten van je werk zien bij een vervolgbezoek.
Niveau 3: werken aan effectief gedrag
De tools kennen en toepassen is één, maar een het ontwikkelen van een juiste lean attitude en een effectieve samenwerking vraagt vaak nog extra aandacht. We gaan kennis en advies geven en feedback organiseren om zo een lerende team te creëren. We werken hierbij vaak met tools als DISC Persoonlijkheidsprofiel (voor het in kaart brengen van voorkeursgedrag), GROW (coachingsmodel) en Gallups Strengthsfinder (duidelijk krijgen van ieders sterke punten en daarop inzetten).
We gebruiken onze coachingskills om jullie naar jezelf en naar elkaar te laten kijken en daarop met elkaar te reflecteren door gestructureerde gesprekken hierover te voeren. Op deze manier wordt er niet alleen aan lean, maar ook hard gewerkt aan verbetering van de samenwerking. Ook zorgen we ervoor dat lean niet een trucje of kunstje wordt maar laten we jullie inzien dat de basis wordt gevormd door een aantal uitgangspunten die wij de lean attitude noemen. Dat zijn bijvoorbeeld: transparantie, openheid, drive om te willen samenwerken, creëren van vertrouwen en kwetsbaarheid maar ook de drive om maximaal te willen presteren,
Resultaat
Met bovenstaande learnings op alle drie de niveaus ben je als team goed voorbereid om binnen je eigen organisatie met lean aan de slag te gaan of, als je er al mee aan de slag was, door te pakken tot aansprekende resultaten.